Szaleństwo formy

25-09-2013
19 września godzina 18:00, restauracja Villa Calvados, przełomowy dzień w życiu Grzegorza Parczewskiego, lecz być może również w historii kuchni światowej. Parczewski Design to tytuł nietypowej książki jego autorstwa, przekazującej wiedzę kulinarną poprzez syntezę sztuk. Promocję albumu można więc uznać za ważne wydarzenie kulturalne.

Grzegorz Parczewski jest Prezesem Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza oraz co ciekawe, od niedawna także guru i Mistrzem Akademii Smaku, kształtującej zmysły kulinarne poszukiwaczy własnego stylu i wytwornego gustu. Perfekcjonizm będący jego mottem życiowym, pozwolił mu m. in. zdobyć Oskara Kulinarnego oraz pobić rekord Guinnessa (ugotowanie największej zupy jarzynowej zapewniło mu wpis w Księdze Rekordów Guinnessa 2002).
Parczewski Design to pod każdym względem artyzm sztuki kulinarnej oraz… „szaleństwo”, co zaznacza sam Mistrz w dedykacji do książki. Wielobarwność albumu nadaje mu cechę elegancji oraz wpływa na modelowanie szerokiej gamy smaków przedstawionej w formie innowacyjnych fotografii. Dzieło kucharza to kwintesencja jego dwóch życiowych pasji: SZTUKI i GOTOWANIA, lecz jest także rezultatem jego podróży. Wędrówki życiowe Parczewskiego do nieznanych zakątków świata, pozwoliły mu odkryć tajemnice wielu kultur, a zdobyte dzięki temu doświadczenie oraz wykształcona na przestrzeni lat kreatywność, dały początek nietradycyjnemu menu ukazanemu w książce.

parczewski1 Przewracając kolejne strony albumu, fotografie dań niejednokrotnie szokują, lecz i fascynują odbiorcę, na co przykładem są chociażby Tajlandzkie przysmaki, a wśród nich Karaluchy pod poduchy czy propozycja o wieloznacznej nazwie Hannibal,  bazująca na szpiku i kościach. Oryginalna forma prezentacji potraw, to jednocześnie także komentarz do zastosowanych przez Mistrza produktów. Ukazuje ona niekonwencjonalne, a często wręcz „dziwaczne” sposoby ich wykorzystania.
Artyzm Parczewskiego to „sztuka na talerzu”, pozwalająca zaspokoić gust najbardziej nietypowych smakoszy. Można nazwać ją również podróżą w nieznane, w obszary zmysłowych doznań smakowych o jakich nie słyszał nawet sam Kolumb…
Podziel się linkiem
 
Zaufało nam już ponad 1500 klientów

Zaufało nam już ponad 1500 klientów

Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij